EU će morati da uvozi šećer, 10 odsto manje proizvedeno

Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati da uvozi šećer, prenosi internet portal agroklub.rs, a prenosi Tanjug.


Prema pisanju ovog portala, procenjuje se da će u EU biti proizvedeno 16,3 miliona tona šećera, dok će u razdoblju 2020/2021. ona dodatno spasti na 15,4 miliona tona, što znači da će EU morati da uvozi šećer.


Navodi se da su razlozi pada proizvodnje nezainteresovanost poljoprivrednika za sejanje šećerne repe zbog niske cene te kulture, suša, bolesti i štetočine koje napadaju šećernu repu, te zabrana korišćenja nekih pesticida.Poljoprivrednici u Francuskoj i Nemačkoj koje su vodeće zemlje u proizvodnji šećera u EU su zbog toga 2020. zasejali 2,3 odsto manje šećerne repe, što je prouzrokovalo zatvaranje jednog broja šećerana u tim zemljama, piše agroklub."Očekujem da ova industrija verovatno više neće moći da snabdeva prehrambenu industriju", izjavio je za nemački Agrarhojte dr Herman Jozef Šmic iz fabrike "Fajfer i Langen", a prenosi agroklub.rs.Dodao je da je zbog suše i virusnih oboljenja u Francuskoj zabeležen pad prinosa šećerne repe za oko 25 procenata, što je najgori rezultat u poslednjih 20 godina.Šmic je ocenio da je cena belog šećera na evropskom tržištu u oktobru 2020. zbog uvoza iz Brazila pala na 381 evra za tonu, što nije dovoljno za održiv uzgoj šećerne repe u EU.U kompaniji "Fajfer i Langen" ipak očekuju da će 2021. proizvodnja ove ratarske kulture biti stabilizovana, između ostalog zbog ponovnog odobravanja upotrebe preparata neonikotinoida u zaštiti repe, prenosi agroklub.rs.Radi se o pesticidu koji je poslednjih godina bio zabranjen zbog toga što šteti pčelama.


Foto: Pixabay


Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x