EU: Uvesti "tamno- crvene" zone na epidemiološkoj mapi evrope

Lideri Evropske unije zaključili su sinoć na sastanku posvećenom pandemiji kovida-19 da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja.


”Ubeđeni smo da moramo da ostavimo otvrene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja”, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.I predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetrani portok robe i radnika.


EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obeležavaje tzv. ”tamno crvenih” zona na epidemiloškoj mapi Evrope koje bi označile mesta gde je pojačana cirkulacija virusa.


Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtevati i testiranje pre puta.


Autor : GLEDAJ.RS/Nova.S

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x