Evo zašto zapravo kasne vakcine AstraZenece

Sve su glasnije spekulacije da problem sa isporukama vakcina nije u proizvodnji nego u tome da je britanska kompanija AstraZeneca, čije se vakcina već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Evropskoj uniji, jer Evropska agencija za lekove (EMA) još nije odobrila njihovu vakcinu i neće to učiniti do 29. januara, prenosi Jutarnju list.


EMA je pre toga odobrila Pfizerovu i Moderninu vakcinu, iako je AstraZenecino mnogo jeftinija i čuva se na sobnoj temperaturi, zbog čega je transport i skladištenje neuporedivo jednostavnije od onoga potrebnog za Pfizerovu vakcinuEvo zašto zapravo kasne vakcine AstraZenece.

- AstraZeneca je na inicijalnom sastanku izašla s brojevima koji su manji od očekivanih pa je Evropska komisija zatražila da u ponedjeljak do podne izađu s revidiranim brojevima doza i rokovima isporuke - otkriva Krunoslav Capak, rdirektor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Jutarnji list.

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list  u Briselu, Evropska komisija je pretila proizvođaču i inspekcijama.

Činjenica je da su do sada sve farmaceutske kuće koje imaju vakcinu mijenjale brojeve doza i datume isporuka. Što se AstraZenece tiče, mi imamo samo plan napravljen još u oktobru, kad se očekivalo da će njihova vakcina biti ranije odobrena, u kojem stoji da će nam još u decembru 2020. dostaviti 225 hiljada doza. No, vakcina još nije registrovana - ističe Capak.

Svi građani koji su primili prvu dozu vakcina Moderne i Pfizera, napominje, primiće i drugu, a dalji tok vakcinacije zavisi od isporuka.

- Zbilja ne možemo sada reći kako će se odvijati vakcinacija - kaže.

Foto:PixaBay

Autor : Gledaj.rs/Jutarnju list

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x