Evropska unija i zemlje zpadnog Balkana usvajaju zajedničke smernice ekonomske politike

 Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana i Turske razgovarali su danas o svojim programima ekonomskih reformi sa predstavnicima država članica EU, Evropske komisije i Evropske centralne banke na godišnjem sastanku dijaloga o ekonomskoj i finansijskoj politici u Briselu, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.
"Sastanak je rezultirao zajedničkim dogovorom o šest konkretnih smernica za ekonomsku politiku koje će partneri sa Zapadnog Balkana i Turska implementirati u narednoj godini. Sastanak je bio koncentrisan na izuzetne socio-ekonomske i zdravstvene izazove koje je stvorila pandemija kovida-19 i uticaj rata Rusije protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su se učesnici složili oko velikog značaja zajedničkog dijaloga o ekonomskoj i finansijskoj politici i važnosti preduzimanja odgovarajućih političkih odgovora kako bi se ublažili negativni uticaji na energiju, cene hrane, rast i zapošljavanje.

"EU će nastaviti da podržava partnere u proširenju i ispunjavanju ekonomskih kriterijuma za pristupanje i sve učesnike posvećene ubrzavanju zelene i digitalne tranzicije na Zapadnom Balkanu i Turskoj", piše u saopštenju.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x