FCS: Na Pulskom festivalu i film Pucnji u Marseju Gordana Matića

Na 69. Pulskom filmskom festivalu, od 16. do 24. jula, biće prikazan i film "Pucnji u Marseju" Gordana Matića, saopštio je danas Filmski centar Srbije (FCS).

Biće prikazan u programu "Posebne projekcije", a ujedno, će ti to biti i hrvatska premijera tog ostvarenja, naveo je FCS na svom sajtu.

Film prati sudski proces Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, saučesnicima atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua (Louis Barthou), 9. oktobra 1934. u Marseju.

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o procesu ali i epilogu po evropski mir.

Film je snimljen u rekordnom roku, a snimanju je prethodilo skoro pet godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Do sada prikazan na Sarajevo Film Festivalu, "Filmskim susretima" u Nišu, u Kini, na festivalima u Majnhajmu, Bratislavi, Anadoliji i drugde, a selektovan je i za predstojeća izdanja festivala u Montrealu i Kataniji.

Početkom meseca, "Pucnji u Marseju" su nagrađeni i na 12. SEE Filmskom festivalu, koji se odvijao u Parizu, Berlinu, Vašingtonu i u onlajn ruhu, a u čijoj su žiži ostvarenja kinematografija jugoistočne Evrope.

Osvojio je nagrade za najbolji scenario (Vladimir Andrić i Gordan Matić), za najboljeg reditelja (Gordan Matić) američkog žirija festivala, i priznanje za najbolji dugometražni film evropskog žirija Pariz-Berlin.

U Puli će biti prikazane i tri filma "Leto kada sam naučila da letim" Radivoja Raše Andrića, "Nebesa" Srđana Dragojevića i "Nije loše biti čovek" Duška Kovačevića.Foto: pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x