G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put

Grupa sedam bogatih država G7 objaviće u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki zvaničnik u administraciji američkog predsednika Joea Bidena.


G7 pokušava da pronađe koherentan odgovor na sve veću asertivnost predsednika Si Đinpinga nakon spektakularnog ekonomskog i vojnog uspona Kine u proteklih 40 godina, preneo je Rojters.


Američki zvaničnik, koji je razgovarao sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da će Sjedinjene Države takođe podstaći ostale lidere G7 na "konkretnu akciju u pogledu prinudnog rada" u Kini i da će u svoje završno saopštenje sa trodnevnog razgovora uključiti kritike Pekinga.


"Ovde se ne radi samo o sučeljavanju ili kritikovanju Kine. Do sada nismo ponudili pozitivnu alternativu koja odražava naše vrednosti, naše standarde i naš način poslovanja".


Kineska Inicijativa za pojas i put (BRI) je infrastrukturna šema vredna više bilijona dolara koju je 2013. pokrenuo predsjednik Xi Jinping, a uključuje razvojne i investiciione inicijative koje bi se protezale od Azije do Evrope i šire.


Više od 100 zemalja potpisalo je sporazume sa Kinom o saradnji u BRI projektima poput železnica, luka, autoputeva i druge infrastrukture.


Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x