GIZ: Srbiju za 20 godina napustilo 14 odsto stanovništva, godišnje od 30.000 do 60.000 hiljada

 Najnoviji podaci Svetske banke pokazuju da je iz Srbije u poslednjih 20 godina emigriralo 14 odsto stanovništva, a da Srbiju godišnje napusti 30.000 do 60.000 lica, saopšteno je danas iz Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ).
Projektna menadžerka GIZ-a Daniela Kostadinova, koja je u utorak i danas učestvovala u informativnim sesijama u cilju aktivnog učešća svih relevantnih aktera u lokalnoj zajednici, koji mogu da daju podršku i doprinos u oblasti upravljanja migracijama u Boru, Majdanpeku i Negodinu, istakla je da je seoska naselja Južne i Istočne Srbije za devet godina napustilo 19 odsto stanovništva.

"Teme sastanaka su i saradnja sa dijasporom, zatim tzv. urodnjavanje aktivnosti i politika i uredjivanje iregularnih migracija", kazala je Kostadinova i objasnila da aktivnosti obuhvataju obuku timova u svakoj lokalnoj zajednici koji će raditi na izradi Lokalnog Akcionog plana za upravljanje migracijama (LAP).

Istakla je da ukoliko se dobro upravlja ekonomskim migracijama mogu da imaju značajne pozitivne strane.

"Finansijske i filantropske doznake dijaspore, zatim prenos znanja, veština i inovacija stečenih u inostranstvu, doprinos ekonomskom rastu matice kroz investicije i povezivanje pripadnika dijaspore sa domaćom privredom, samo su neke od njih", navela je ona i dodala da na tome intenzivno rade sa Ministarstvom za rad, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije (KIRS).

U saopštenju se navodi da su infosesije jedna u nizu akcija podrške Nemačke vlade u partnerstvu sa KIRS-om, kao i da se obezbedjena podrška sprovodi u 17 izabranih lokalnih samouprava u opštinama Pomoravskog, Severnobanatskog, Zaječarskog i Borskog okruga.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x