Hrvatska i 12 zemalja dogovorili kriterijume za kovid pasoše

Hrvatska i 12 članice Evropske unije postigle su dogovor o kriterijumima za izdavanje tzv. korona pasoša, koji bi u vreme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču.


"Naš je cilj "zeleni pasoš" brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primeniti na nivou EU", rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger u izjavi za austrijsku agenciju APA.


Ona je rekla da se radi o "pitanju opstanka za evropski turizam".Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje "zelenog pasoša", koji trebalo da bude primenjen najkasnije do početka juna."'Zeleni pasoš' preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je putnik vakcinisan, testiran ili je preboleo korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU. Od check-ina u vazdušnim lukama do poseta seoskoj gostionici", rekla je austrijska ministarka, preneo je Tanjug hrvatski portal Index.Naglasila je da se u svakom slučaju želi izbeći da se ta vrsta dokumenta tretira kao prinude na imunizaciju.Osetljivi zdravstveni podaci vlasnika kovid pasoša bi ostajali u zemlji porekla i ne bi se pohranjivale na nivou EU.


Daljnji cilj je i usklađivanje primene kovid pasoša sa trećim zemljama.

Lista s kriterijumima je, kako je rečeno, predata na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi u sledećim danima trebalo da donese odluku o primeni.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x