Hrvatska upozorava korisnike Facebooka na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u petak korisnike Facebooka da ne 'nasedaju' na oglase koji promovišu ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada, jer sve okolnosti upućuju na prevaru.


"Korisnicima Facebooka u Hrvatskoj počeli su se u zadnje vreme prikazivati oglasi koji promovišu ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada. Sve okolnosti upućuju na prevaru i da se ne radi o proizvodu koji je na bilo koji način reguliran i ne pruža nikakvu zaštitu za ulagatelje", poručili su iz Hanfe.

Ističu da spomenuti oglasi za kupovinu kineske kriptovalute uključuje i novinske članke koji po svemu sudeći nisu autentični, a oponašaju objave u svetski poznatom časopisu Forbes, dok se u samom oglasu nalaze i svedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Petera Thiela, uz napomenu da je kupovina te kriptovalute moguća samo preko Yuan Pay Group.

Tim povodom iz Hanfe ističu i da je kineska vlada objavila da trenutno radi na izradi tzv. digitalnog juana ili digitalne verzije službene valute, pa stoga građani mogu da pomisle da je reč o službenom oglasu, no tu je reč o dve različite stvari jer službena digitalna valuta, iza koje stoji država, nije isto što i kriptovaluta te u ovom slučaju oglas ni na koji način nije povezan s kineskom državom.

"Prema javno dostupnim informacijama, razvoj digitalnog juana tek je u početnoj fazi te su njime omogućena testna plaćanja u određenim delovima Kine, ali sama valuta nije dostupna za ulaganje. Ocenjuje se da će testna faza trajati najmanje do 2023. , ako ne i duže, s obzirom da je potrebno rešiti brojna pitanja funkcionalnosti, ali i sigurnosti. Očekuje se da će digitalni juan izdavati ograničen broj izdavatelja, bilo da je to centralna banka ili komercijalne kineske banke", objašnjavaju iz Hanfe.


HANFA: RIZIK JE I ULAGANJE U REGULARNE KRIPTOVALUTE


Napominju da čak i kada je reč o poznatim kriptovalutama treba imati na umu da je reč o izuzetno rizičnim ulaganjima, na što je Hanfa već više puta upozoravala, što čine i sada, dodajući da visoke vrednosti bitkoina, koje se beleže poslednjih meseci, ostavljaju utisak brze i lake zarade, no ulaganje u kriptoimovinu je izuzetno rizično.

"Zbog svega toga, osim upozorenja na lažno oglašavanje, pozivamo potencijalne ulagače u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje tako da se pre ulaganja detaljno informišu o verodostojnosti i karakteristikama odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute, a posebno na rizik gubitka novca s obzirom da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite", zaključuju iz Hanfe.Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/SEEBIZ

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x