Inicijativa Digitalna Srbija predstavila vodič kako doći do posla u IT industriji

Inicijativa "Digitalna Srbija" i sajtovi InfoStud i HelloWorld, predstavili su danas vodič za netehničke poslove u IT sektoru, saopštili su autori vodiča.

Vodič "Kako do posla u IT-u", objavljen je u okviru projekta "Preduzmi ideju", koja se sprovodi uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID).

Predstavnik sajtova Helloworld i Startuj Marko Vučetić, rekao je da IT sektor zapošljava veliki broj netehničkih stručnjaka.

"Na sajtovima za zapošljavanje u IT sektoru primećujemo da se sve više traže pozicije poput Product i Project menadžera, ali i QA testera, dizajnera, marketing stručnjaka i drugih. U godinama koje dolaze možemo očekivati da će netehničke pozicije biti još traženije, a broj stručnjaka u IKT sektoru do 2025. će preći brojku od 120.000 ljudi", rekao je Vučetić.

Dodao je da se plate netehničkih pozicija sve više izjednačavaju i da zarada Project menadžera spada u top pet najplaćenijih pozicija u IT-u.
Programski direktor projekta "Preduzmi ideju" Tadej Kurepa rekao je da timovi u IT kompanijama razvijaju proizvode koji se mogu primeniti u različitim sferama i na taj način omogućiti digitalizaciju procesa u mnogobrojim industrijama i oblastima rada.

"Da bi se razvio jedan takav proizvod i da bi se isti plasirao na tržište i konkurisao drugim uslugama i proizvodima, neophodno je angažovanje znanja i veština različitih stručnjaka", istakao je Kurepa.

Vodič je, kako je navedeno, kreiran tako da nudi pregled pozicija (poslova) u IT industriji koje su dostupne profilima koji svoje karijere žele da razvijaju u netehničkim oblastima i informacije o znanjima i veštinama neophodnim za rad na tim pozicijama.

Dodaje se da za pravnike, marketing menadžere, projektne menadžere, dizajnere, ekonomiste koji su zainteresovani za rad i unapredjenje kompetencija u okviru svoje oblasti u IT industriji, taj dokument daje uvid u detaljne opise poslova i potrebna znanja i veštine. Vodič se može naći na sajtu projekta Preduzmi ideju.Foto: pixa bay

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x