Iranski gradovi ostaju bez struje, vlada najavila zabranu rudarenja bitkoina i drugih kripto valuta

 Iranska vlada najavila je zabranu rudarenja bitkoina i drugih kripto valuta, najavio je u sredu predsednik Hassan Rouhani, dok zvaničnici krive rudare  za nestanke električne energije u brojnim iranskim gradovima.


Zabrana stupa na snagu odmah i biće na snazi do 22. septembra, rekao je Rouhani za državnu TV, prenosi CNBC.

Iranska prestonica Teheran i nekoliko drugih velikih gradova suočili su se sa višestrukim dnevnim prekidima napajanja tokom poslednjih nekoliko meseci, a zvaničnici za to krive za nestašicu prirodnog gasa, dugotrajnu sušu koja je ometala hidroelektrane u zemlji - i sve više rudarenja bitkoina.To je podstaklo nacionalnu akciju suzbijanja ilegalnih rudara bitcoina, kao i privremene prekide struje na legalnim farmama bitcoina zbog porasta potrošnje električne energije. Povećana potrošnja energije povezana je i sa češćima radom od kuće usled pandemije koronavirusa.Kako temperature u zemlji rastu, potrošnja električne energije poslednjih je nedelja bila toliko velika da su se neke medicinske ustanove borile sa radom frižidera za čuvanje Covid-19 vakcina.


U januaru je iranska policija zaplenila skoro 50.000 računara za rudarenje bitkoina koje su ilegalno koristile subvencionisanu električnu energiju. Rudari su trošili 95 megavata na sat po niskim stopama koje subvencioniše država, navela je državna elektroenergetska kompaniji Tavanir.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x