Irska pokrenula istragu protiv kompanije "Fejsbuk"

Služba za zaštitu podataka korisnika (DPC) u Irskoj pokrenula je dve istrage protiv kompanije "Fejsbuk", prethodno izrazivši zabrinutost zbog načina na koji ta društvena mreža upravlja dečjim ličnim podacima na Instagramu, prenosi RTS.


Instagram je društvena mreža koja je u vlasništvu "Fejsbuka", a kao prenosi Rojters, sporni su imejl podaci i brojevi telefona korisnika ispod 18 godina, koji su dostupni javnosti.


DPC, glavni pravni zaštitnik za internet podatke u Evropskoj uniji, primio je žalbe pojedinaca i izrazio "potencijalnu zabrinutost" povodom rukovanja podacima maloletnih osoba na Instagramu, rekao je za Rojters zamenik ove službe Grem Dojl.


PROČITAJTE JOŠ...


SHARE Fondacije podnela krivicne prijave protv 16 kompanija u čijem su vlasništvu i Facebook i Twitter


Irski zaštitnik je pokrenuo istragu nakon žalbe Dejvida Stajera, američkog naučnika, dodao je britanski Telegraf, a preneo Rojters. Istragom će se utvrditi da li "Fejsbuk" ima legalno pravo da upravlja podacima i da li daje adekvatnu zaštitu svojim korisnicima na Instagramu.

"Ova istraga se takođe odnosi i na to da li Fejsbuk poštuje svoja pravila o kontroli podataka kada su u pitanju maloletna lica", rekao je Dojl.

Irska je centar brojnih američkih tehnoloških kompanija, pa je DPC postao glavni zaštitnik Evropske unije na polju društvenih mreža. Nova pravila dozvoljavaju zaštitniku korisnika mogućnost da nametne kaznu u visini od četiri odsto od ukupnog svetskog prihoda ili kaznu od 20 miliona evra.

Autor : RTS

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x