Istorijski dogovor G20 o državnom dugu siromašnih zemalja

Zemlje Grupe 20 najrajzvijenijih ekonomija sveta prvi put su postigle dogovor o zajedničkom okviru za restrukturiranje državnih dugova.

Zemlje G20 su procenile da kriza koronavirusa nekim siromašnim državama otežava izmirivanje obaveza i da im treba pomoći.

Budući da su finansije nekih zemalja u razvoju vrlo napregnute zabog pandemije kovida 19, ministri finansija G20 su saopštili danas da im je potrebna veća pomoć od sadašnjeg privremenog zamrzavanja duga, koje će biti produženo do 30. juna 2021, izveštava Rojters.

Očekuje se da će veliki poverioci, uključujući Kinu, slediti zajedničke smernice dogovorene u okviru G20, kojima se utvrđuju načini za smanjenje ili reprogram duga koji se smatra neodrživim.

Nevladine organizacije su ocenile da je sporazum trebalo da ide korak dalje tako što bi obuhvatio i zemlje sa srednjim prihodima i obavezao privatne investitore da prihvate otpisivanja.


Georgijeva: veoma važan korak

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je pozdravila dogovor, ističući da je usvojeni zajednički okvir G20 o dugu „veoma važan korak“ u pravcu poboljšanja međunarodne strukture duga.

Georgijeva je navela da se i druge zemlje, osim najsiromašnijih na svetu, mogu suočiti sa neodrživim dugovima i poručila da kriza "nije gotova".

U poruci upućenoj zvaničnicima G20, šefica MMF-a je dodala da će zajednički okvir povećati verovatnoću učešća privatnog sektora.


Pandemija je pogoršala probleme najsiromašnijih zemalja

Pandemija je pogoršala probleme najsiromašnijih zemalja, od kojih je 50 odsto sada u riziku od dužničke krize ili trpi prve znake njenog uticaja.

Kina, koja je u 2019. godini učestvovala sa 63 posto u ukupnom dugu prema zemljama G20, nerado je priznala potrebu za potpunim otpisom ili smanjenjem dugova.

Prema novom okviru, zemlje poverioci će zajedno pregovarati sa zemljom dužnikom, od koje će se očekivati da od kreditora iz privatnog sektora zatraži postupak pod istim takvim uslovima.

Ova šema je u velikoj meri pozajmljena iz propisa koje je uspostavio Pariski klub, neformalna grupa vlada uglavnom bogatih zemalja osnovana 1956, koja je do sada bila jedini zajednički forum za pregovaranje o restrukturiranju duga.Autor : Agencije/Tanjug

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x