Italija: Tamna strana vulkana - gomile smeća iza turista

Vulkan Etna na Siciliji, koji je samo u poslednjih mesec dana imao 15 spektakularnih erupcija, privlači veliki broj turista, piše list ”Fanpejdz”, u članku pod naslovom “Tamna strana Etne”.
Oni koji rade u okviru Nacionalnog parka “Etna” znaju i tamu stranu popularnosti vulkana, koji je pod zaštitom UNESK-a i deo je svetske baštine.


U vreme erupcije vulkan posećuju mnogo turisti koji, nakon završene posete iza sebe ostavljaju velike količine đubreta, kaže za list jedan od vodiča Vinčenco Greko.U planinarskom domu na Etni, Timparosa, koji se nalazi na visini od 1.840 metara, posetioci ostavljaju toliko đubreta da su potrebni dani da bi se to sve uklonilo, tvrdi Greko. koji kaže da je situacija slična i u drugim planinarskim domovima koji se nalaze na obroncima planine-vulkana.


"To je slika necivilizovanog ponašanja i nemara prema nacionalnom dobru i prema prirodi", kaže ovaj vodič, prenosi Tnjug.Vulkan Etna, koji lokalno stanovništvo još zove Mongibelo, što je modifikovana složenica arapskog naziva “džabal an-nar”, nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini takozvane evro-atlanske ploče.


Trenutna visina je vulkana je 3.326 metara, ali varira zavisno od erupcije i promena koje izaziva lava.Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x