Izvršna vlast EU poziva na otvaranje granica za vakcinisane turiste unutar bloka

Evropska komisija predložila je u ponedeljak da vakcinisane osobe budu izuzete od testiranja ili karantina kada putuju iz jedne zemlje EU u drugu, i pozvala na postepeno ublažavanje  mera za putovanja kako se imunizacija protiv COVID-19 ubrzava.EU je ranije ovog meseca postigla dogovor o sertifikatima COVID-19 koji će putem QR koda pokazati da li je osoba vakcinisana, imuna na osnovu oporavka od infekcije ili je nedavno imala negativan test. Šema bi trebalo da bude gotova do 1. jula.Izvršni direktor Evropske unije, koji nastoji da okonča trenutni niz mera putovanja širom bloka, rekao je u ponedeljak da se testiranje ili karantin ne bi trebalo primenjivati na ljude koji su u potpunosti vakcinisani 14 dana pre putovanja, preneo je Rojters.

 
Komisija je takođe uključila „hitnu kočnicu“ kako bi ponovo nametnula mere putnicima iz područja u kojima postoji nagli porast infekcija ili određena verzija virusa.


Putovanje iz „tamnocrvenih“ područja, sa više od 150 slučajeva COVID-19 na 100.000 ljudi tokom 14 dana, trebalo bi „snažno obeshrabriti“, dok za zelene površine, sa manje od 25 slučajeva, ne bi trebalo da važe ograničenja, navodi se u predlogu Komisije. Trenutno je samo Malta u zelenom području.Predlog, koji se daje državama članicama EU, sličan je onome koji je već dogovoren za putovanja van bloka za vakcinisane putnike i one koji dolaze iz „sigurnih“ zemalja, mada testovi i dalje mogu da se primene.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x