Još četiri članice Unije protiv proglašenja nuklearne energije "zelenom"

Četiri zemlje članice Evropske unije pridružile su se Nemačkoj u protivljenju proglašenja nuklearne energije zelenom i održivom za investicije, pokazuje pismo upućeno Evropskoj komisiji u koje je Reuters imao uvid.

Brisel se nada da bi pojačana vidljivost zelenih investicija u novoj taksonomiji mogla od sledeće godine pomoći da se preusmere veće količine privatnog kapitala u aktivnosti koje pridonose EU klimatskim ciljevima.

Španija, Austrija, Danska i Luksemburg pridružile su se Nemačkoj u stajalištu da bi ulagači zabrinuti oko zbrinjavanja nuklearnog otpada mogli da izgube poverenje u finansijske proizvode označene zelenima, budu li oni bez njihova znanja uključivali i nuklearnu energiju.

"Brine nas da će uključivanje nuklearne energije u taksonomiju naštetiti njenom integritetu i verodostojnosti, te samim time i njenoj svrhovitosti", smatraju ministri četiri zemalja, ističući kako svaka zemlja članica Evropske unije ima pravo da odabere preferirani oblik energije.

Zemlje koje se uvelike oslanjaju na nuklearnu energiju, poput Francuske, kao i neke istočnoevropske zemlje, favorizuju nuklearnu energiju zato što nema emisija štetnog ugljendioksida.

Evropska komisija objavila je kriterijume vezane za klimatske promene za zelena ulaganja koji obuhvataju sve, od obnove zgrada do proizvodnje cementa, čelika i baterija.

Nuklearno pitanje, koje je odvojena tema, nailazi na pomešane reakcije unutar Komisije. U pismu se posebno upozorava na činjenicu da pitanje konačnog zbrinjavanja nuklearnog otpada još uvijek nije razjašnjeno.

Nemačka, koja se prije 20 godina obvezala na postupno ukidanje nuklearne energije zbog sigurnosnih razloga, nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. ubrzala je svoj nacionalni plan zatvaranja reaktora.

Autor : Gledaj.rs/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x