KAKO ODABRATI KREMU ZA SUNČANJE, OBRATITE PAŽNJU NA OVE SAVETE STRUČNJAKA

Šta su UVA i UVB i SPF i kako da odaberemo kremu za sunčanje koja će nam pružiti najbolju zaštitu pitali smo farmaceute iz apoteke Vista Farmacija.


Farmaceuti iz Vista Farmacija kažu da je važno čitati etikete na proizvodima, kao i uputstvo za upotrebu proizvoda naznačeno na pakovanju.


"Za početak je važno da proizvod sadrži odgovarajući SPF faktor, ali i da sadrži zaštitu od UVA i UVB zračenja Pojašnjenja radi, sunčevi zraci do nas dolaze u vidu UVA i UVB zračenja i zapravo je to značenje ovih skraćenica. UVA zraci utiču na dublje delove kože, a UVB zraci deluju na površnim delovima kože i uglavnom zbog njih izgorimo. Zato je važno da se zaštitimo od obe vrste zračenja i da biramo preparate sa širokim spektrom zaštite poput Eucerina,Uriage,Crystal derma i drugih proizvoda na čijem je pakovanju naznačen širi spektar zaštite", pojašnjavaju iz Vista Farmacije.


Kada je reč o SPF broju, iz Vista Farmacije, kažu da je on važan, ali da viši broj zapravo ne označava bolju zaštitu ako se preparati za zaštitu od sunca ne primenjuje a odgovarajući način."Često ne obraćamo pažnju na način upotrebe krema za zaštitu od sunčanja, iako je taj način  jasno naznačena na pakovanju proizvoda. Zaštitni faktor treba naneti dvadesetak minuta pre izlaganja suncu, ali i nakon izlaska iz vode, ali i nakon kupanja, prekomernog znojenja ili brisanja peškirom. Dodatno, većina ljudi ne stavi dovoljnu količinu kreme za sunčanje i često zaboravi dlanove, tabane ili uši. Zato je važno kremu naneti detaljno i u preporučenoj količini".


Zaštitne kreme za sunčanje i ulja pružaju zaštitu i neophodne su pri izlaganju suncu, ali stručnjaci savetuju i da je potrebna dodatna zaštita koja podrazumeva da se skloniti u hladovinu, nositi šešire i široku svetlu pamučnu odeću, što posebno važi za decu.


Autor : gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x