Kina načelno saglasna sa predlozima o izmenama propisa SZO

Kina se danas načelno saglasila sa predlozima o boljoj usklađenosti i razmeni informacija koju bi trebalo da donesu izmene i dopune međunarodnih zdravstvenih propisa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2005. godine.

„Kina se u principu slaže sa idejama o daljem jačanju usklađenosti, finansiranja, razmene i upravljanja informacijama u procesu donošenja amandmana na međunarodne zdravstvene propise“, rekao je tokom današnjeg ministarskog skupa clanica SZO u Ženevi Šen Hongbing, potkomesar kineske nacionalne službe za prevenciju i kontrolu bolesti, prenosi Rojters.

On je ponovio stav Kine da su međunarodni zdravstveni propisi SZO bili i biće najznačajniji pravni dokument u globalnom zdravstvenom upravljanju i danas, i u bliskoj budućnosti i potvrdio da je Kina otvorena za jačanje globalne saradnje u sprečavanju pandemija.

„Spremni smo za komunikaciju i koordinaciju sa svim stranama koje učestvuju u definisanju novih odredbi sporazuma ili nekog drugog međunarodnog mehanizma SZO i nadamo se da će ti značajni instrumenti biti unapređeni kako bi se osiguralo sveobuhvatno učešće svih država članica, uz izbegavanje politizacije, stigmatizacije i instrumentalizacije“, rekao je Šen.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x