Kisić: Očekujem da će sredinom godine biti produženo porodiljsko bolovanje

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da očekuje da će sredinom godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo - sa 15 na 18 meseci.

Kisić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da ta odluka pokazuje koliko je Srbija "ekonomski jaka i stabilna", jer za sprovodjenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijarde dinara.

"Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine", rekla je ministarka.

Podsetila je da je prethodnih godina produženo odsustvo za radjanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca.

Prema njenim rečima, preduzetnice takodje mogu da očekuju da će imati ista prava kao zaposlene trudnice i porodilje.

"Mi uveliko radimo na izmeni zakona koji se konkretno odnosi na pravo da očevi žena preduzetnica mogu da koriste odsustvo radi nege deteta nakon trećeg meseca od rođenja", rekla je.

Kisić je istakla da se pad nataliteta desio "i u najrazvijenim državama" i da se "ne dešava od juče", navodeći da se ne može ni bilo kakvim merama poboljšati u kratkom periodu.

"Mere koje smo doneli prethodnih godina, konkretno prošle, već su počele da daju rezultate", zaključila je Kisić i podsetila na finansijsku podršku porodici priliom rodjenja deteta koja je povećana sa 100.000 na 300.000 dinara, koja u ovom trenutku iznosi 317.400.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x