Košarac (SNSD): Stoltenberg ignorisao srpske predstavnike u Savetu ministara BiH

 Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) izjavio je da se generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg danas tokom posete BIH nije sastao s delegacijom Saveta ministara BiH, već s predstavnicima Feracije BiH u tom telu, jer na na sastanku nije bilo ministara iz Republike Srpske.

Stoltenberg se sinoć sastao sa svo troje članova Predsedništva BiH, a danas u Sarajevu s delegacijom Saveta ministara i sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

U delegaciji Saveta ministara BiH koja je razgovarala sa Stoltenbergom, bili su predsedavajuća Borjana Krišto (HDZ BiH), ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković (NiP), ministar odbrane Zukan Helez (SDP) i zamenik ministra odbrane Josip Brkić (HDZ BiH).

Radio-televizija RS (RTRS) je prenela da je Košarac zato kazao da "ponovo imamo neprihvatljivu praksu u Savetu ministara BiH da se na sastancima s visokim zvaničnicima ignorišu srpski predstavnici. Stoltenberg nije imao priliku da čuje stav predstavnika Srpske u Savetu ministara, pa se dovodi u pitanje kredibilitet i verodostojnost stavova koji su izrečeni u ime BiH na sastanku" i pitao: "Da li i kakve planove kuju protiv RS?".

"Što se tiče zabrinutosti Stoltenberga za spoljne uticaje u BiH, tu je jedino bio u pravu, s tim da ne govorimo o navodnom uticaju Rusije. Ovde postoje izuzetno negativni i maligni uticaji lažnog visokog predstavnika i Ambasade SAD, počev od toga da su dirigenti montiranog političkog procesa protiv legitimnog i legalnog predsednika RS (Milorada Dodika)", ocenio je on.

Komentarišući konstatacije generalnog sekretara NATO-a o "secesionističkoj i retorici podela", Košarac je naveo da je Stoltenberg "preuzeo ranije nametnute i netačne narative svojih zapadnih partnera koji u kontinuitetu lažu o Republici Srpskoj i njenom političkom rukovodstvu".

Po negovim rečima Košarca, institucije RS rade u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, a njihova politika je mir, stabilnost, poštovanje Dejtonskog sporazuma i regionalna saradnja.

"Niko iz RS ne zagovara ratne opcije. Mi insistiramo na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te na odlasku stranaca iz Ustavnog suda BiH i zatvaranju OHR-a", kazao je Košarac.

Članstvo BiH u NATO, zaključio je on, "nije i nikada neće biti na dnevnom redu, jer Republika Srpska ne prihvata članstvo u toj vojnoj alijansi".

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x