Koliko smo blizu knceptu kovid pasoša?

Ove nedelje, Zurab Pololikashvili, generalni sekretar Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, pozvao je na globalno usvajanje pasoša za vakcinaciju, kao deo širih mera za koje je rekao da su ključne za ponovno pokretanje sveta. 


"Uvođenje vakcina korak je u dobrom smeru, ali ponovno pokretanje turizma ne može čekati", rekao je on na sastanku UNVTO-ovog Globalnog kriznog komiteta za turizam u Madridu. „Vakcine moraju biti deo šireg koordiniranog pristupa koji uključuje sertifikate i propusnice za sigurno prekogranično putovanje.“, preneo je CNN.


U jeku rasprave o tome da li je potrebno uvoditi kovid pasoše ili ne, neke zemlje su se približile ovom konceptu. Neke destinacije - uključujući Sejšele, Kipar i Rumuniju - već su ukinule karantin za posetioce koji mogu da dokažu da su vakcinisani. Drugi, poput Islanda i Mađarske, otvorili su se ljudima koji su se oporavili od Covid-19.


Jesmo li korak bliže ili korak dalje kovid pasošima?


Na prošlonedeljnom sastanku lider EU kovid pasoši bili su jedna od tema. Međutim, kako su prenele agencije, pozivajući se na izvore iz EU, pre uvođenja pasoša biće potrebno da se odgovori na niz pitanja – od toga koliko traje imunitet nakon vakcinacije do koja će pravila važiti za one koji su vakcinisani vakcinama koja nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).


Tehničke kompanije poput IBM-a već  razvijajući aplikacije za pametne telefone ili digitalne novčanike u koje pojedinci mogu da postave detalje o testovima i vakcinacijama Covid-19. Oni dobijaju podršku od glavnih igrača putničke industrije, piše CNN.


Sve ovo, još uvek je daleko od primene kovid pasoša u praksi. Zato pri ranom zakzivanju letovanja svakako u obzir treba uzeti i troškove koji prate trenutnu epidemiološku situaciju. 

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x