Kovačevski o dijalogu Beograda i Prištine: Političari ne donose teške, već državničke odluke

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Ohridu da je otvoren dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti za stabilnost i prosperitetnost celog regiona.

On je istakao da političari ne donose teške, nego državničke odluke.

"Nikome od nas nije lako u takvim situacijama, ali znamo da su teške odluke donete za bolju budućnost narednih generacija", rekao je Kovačevski novinarima u Ohridu gde se održava nova runda dijaloga Beograd-Priština pod okriljem EU.

Kovačevski je istakao da je dijalog "jedina alatka za konsolidaciju regiona i evrointegracije".

"Otvoren dijalog kojim se rešavaju otvorena pitanja je od velike važnosti za stabilnost regiona, očuvanje mira i put ka prosperitetnoj budućnosti ne samo za Srbiju i Kosovo, već za ceo region", dodao je na konferenciji za medije.
Na odvojenim sastancima sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem pre početka dijaloga lično im je ukazao na, kako je naveo, važnost koju Severna Makedonija, kao zemlja sused Kosova i Srbije, pridaje sastanku i poželeo im uspeh u dijalogu.

"Lično ohrabrujem učesnike da budu konstruktivni i da imaju produktivan dan", dodao je Kovačevski koji je domaćin današnjeg sastanka.

Severna Makedonija, kako je istakao, nije nasumično odabrana da bude domaćin dijaloga, već je prepoznata kao "cenjen partner medjunarodne zajednice i faktor stabilnosti u regionu".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak sastali su se danas u Ohridu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem čime je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Evropski zvaničnici razgovaraće potom odvojeno i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a zatim će uslediti zajednički trilateralni sastanak, posle kojeg će se šef evropske diplomatije obratiti javnosti.

Sastanci se održavaju u vili Biljana, bivšoj letnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila.

Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida.

U fokusu današnjeg sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x