Lideri G7 poslednjeg dana samita usredsrediće se na klimu

Poslednjeg dana samita G7 u Kornvolu, predsednici država i vlada nameravaju da se usredsrede na klimatske promene.


Domaćin Britanija želi da iskoristi konferenciju da bi uverila lidere svetskih vodećih ekonomskih sila da se dogovore o ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će se zatim razgovarati na globalnom nivou na konferenciji UN o klimatskim promenama u Glazgovu u novembru.

Između ostalog, predsednici država i vlada danas planiraju da se obavežu na korake za ograničenje državnih subvencija za fosilne izvore energije.U saopštenju Bele kuće objavljenom u subotu takođe se navodi da će G7 koordinirati svoje klimatske ciljeve tako da cilj ograničenja globalnog otopljavanja na 1,5 stepena iznad predindustrijskog nivoa, kako je utvrđeno u Pariskom klimatskom sporazumu, ostaje "nadohvat ruke".Britanska vlada saopštila je kasno sinoć da zemlje G7 planiraju da se obavežu da će prikupiti 100 milijardi dolara svake godine za finansiranje klimatskih inicijativa u zemljama u razvoju.


Na konferenciji su se zemlje prvi put obavezale na klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine, a očekuje se da će preuzeti obavezu smanjenja štetnih gasova za nešto manje od polovine do 2030. u odnosu na 2010. godinu, navela je Britanija.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x