Lidl otvorio drugi logistički centar u Srbiji u Lapovu, vredan 70 miliona evra

Kompanija Lidl otvorila je danas u Lapovu drugi logistički centar u Srbiji, na 57.000 kvadratnih metara, u koji je uložila 70 miliona evra, a koji će preuzeti snabdevanje dela prodavnica i obezbediti uslove za dalje širenje Lidl maloprodajne mreže.
Novi, najmoderniji logistički centar ima kapacitet za skladištenje od 35.000 paleta robe sa pet temperaturnih režima, koji čuvaju svežinu i kvalitet proizvoda, rečaneo je na otvaranju kome su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, generalni direktor kompanije Lidl Srbija Dragan Čigoja, prvi sekretar nemačke ambasade za privredu u Srbiji Dennis Kaiser i predsednik opštine Lapovo Boban Miličić.

"Investicijom od 70 miliona evra u logistički centar u Lapovu obezbedili smo značajan oslonac našeg poslovanja. Pored toga što ćemo imati još efikasnije snabdevanje Lidl prodavnica, podjednako važno je što smo ovim ulaganjem otvorili 250 novih radnih mesta u ovom kraju Srbije, kao i da sada naš tim čini više od 3.000 kolegaW", izjavio je generalni direktor kompanije Lidl Srbija Dragan Čigoja.

Kako je istaknuto, logistički centar u Lapovu izgrađen je uz poštovanje najviših standarda održivosti, pa će i tokom svog rada imati karakteristike "zelenog" objekta – smanjenu upotrebu energije i vode, kao i manje generisanje otpada.

Ušteda energije ovog logističkog centra u odnosu na uporedne objekte iznosi 45 odsto, dok je potrošnja vode, upotrebom posebne vrste slavina i korišćenjem kišnice, manja za 80 odsto.

Osim što se snabdeva strujom iz obnovljivih izvora kroz sistem ZelEPS, ovaj logistički centar poseduje sopstveni izvor energije, jer je na krov postavljeno 10.000 kvadratnih metara solarnih panela koji generišu deo potrebne struje.

Lidl je za potrebe izgradnje logističkog centra angažovao lokalne projektantske, nadzorne i izvođačke firme, pa je na projektu bilo je uključeno ukupno 70 domaćih podizvođača.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je Nemačka najveći strani investitor po broju projekata u Srbiji, da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 76.000 ljudi, te da je tokom 2021. godine ukupan obim razmene u robama i uslugama dve zemlje dostigao skoro osam milijardi evra.

"Kompanija Lidl Srbija dodatno investira u našu zemlju od 2018. godine i uprkos svim izazovima koji su nakon toga došli, odlučila je da i dalje širi poslovanje i dodatno ulaže u srpsku ekonomiju. I ne samo to, njihov logistički centar u Lapovu je još veći i vredniji od onog u Pazovi", kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, to dovoljno govori o tome kakvo je poverenje Lidla, ali i drugih nemačkih investitora u Srbiju, što, smatra, dodatno otvara vrata novim investicijama.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić kazala je da resorno ministarstvo redovno komunicira sa svim trgovinskim lancima koji posluju u Srbiji, kako bi se poslovanje odvijalo regularno, a potrošači imali zadovoljavajuću ponudu.

"To je posebno značajno u vreme rastuće inflacije sa kojom se suočava gotovo čitav svet, a posebno Evropa. Neizvesne su prognoze do kada će trajati cenovni pritisci i zato, zajedno sa Vladom Srbije, pažljivo pratimo situaciju i preduzimamo sve raspoložive mere koje su u domenu naših ingerencija, da zaštitimo životni standard građana i očuvamo snabdevenost tržišta", rekla je ona.

Istakla je da zato očekuje i od kompanije Lidl da, u skladu sa svojom poslovnom politikom, i dalje pruža dobru snabdevost tržišta, po pristupačnim cenama, uz uključivanje domaćih proizvođača.

"Verujem da će drugi logistički Lidl centar doprineti efikasnom poslovanju ove kompanije u Srbiji i još boljem snabdevanju, po meri građana Srbije", izjavila je Matić.

Kao deo pripremnih radova, u Lapovu je izgrađeno gotovo dva kilometara pristupnih saobraćajnica sa najmodernijom infrastrukturom, nova crpna pumpa, a uređen je i Liparski potok.

Predsednik opštine Lapovo Boban Miličić izrazio je svoju zahvalnost kompaniji Lidl Srbija rekavši da je ovo daleko najveća investicija u ovoj opštini, a svakako i jedna od najvažnijih u Srbiji.

"Ponosni smo na činjenicu da je u izgradnji logističkog centra učestvovalo 70 domaćih kompanija. To nam je olakšalo da sve dozvole izdamo na vreme i samim tim da se projekat završi u predviđenom roku", izjavio je Miličić.

Od septembra, kada logistički centar počinje sa operativnim radom, Lidl maloprodajna mreža koja se prostire u 35 gradova Srbije i u ovom trenutku broji 61 prodavnicu, snabdevaće se robom iz dva centra, Lapova i Nove Pazove.

Kompanija Lidl, kao deo nemačke Švarc grupe (Schwarz Gruppe), predstavlja jednog od vodećih prehrambenih trgovinskih lanaca u Nemačkoj i Evropi.

Posluje u 32 zemlje širom sveta, sa više od 12.000 prodavnica, kao i više od 200 logističkih centara i skladišta u 31 zemlji sveta.

Lidl je u Srbiji svoje prve prodavnice otvorio u oktobru 2018. godine.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x