Mađarska odbija globalni minimalni porez, planira da mlađe od 25 godina oslobodi poreza

Mađarska odbacuje bilo kakav plan koji bi je primorao da poveća porez, uključujući i predlog globalnog minimalnog poreza, izjavio je danas državni sekretar ministarstva finansija Andraš Talaj.


Mađarska će nastaviti sa svojom politikom snižavanja poreza, rekao je Talaj za dnevni list Mađar Nemzet, napominjući da će vlada sledeće godine smanjiti porez na zarade, a mlađe od 25 godina osloboditi poreza na lični prihod.

Samo te dve mere će privredi ostaviti na raspolaganju više od 300 milijardi forinti (862 miliona evra), dodao je on, prenosi Tanjug agenciu MTI.


Dok mađarska vlada nastoji da ponovo pokrene ekonomiju putem smanjenja poreza, plan o uspostavljanju globalnog minimalnog poreza bi uticao na povećanje poreske stope, objašnjava Talaj.Kaže da je prvobitna ideja iza tog plana bila da zemlje usvoje jedinstvene propise o oporezivanju tehnoloških giganata, koja je sada evoluirala u uspostavljanje jedinstvene minimalne korporativne poreske stope.Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nedavno je predložila globalnu minimalnu poresku stopu od 21 odsto, naveo je mađarski državni sekretar i podsetio da Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) takođe radi na predlogu o minimalnom porezu."Mađarska će se suprotstaviti bilo kakvom pokušaju usvajanja bilo koje globalne minimalne poreske stope. Jednostavno, mi ne možemo da podržimo povećanje poreza, čak i ako iza toga stoje uticajni glasovi. Mađarska se neće odreći prava da utvrđuje poresku politiku, koju smatra jednim od najvažnijih elemenata svog ekonomskog suvereniteta", poručio je Talaj.


Smatra da bi usvajanje globalnog minimalnog poreza služilo interesima određenih globalnih ekonomskih sila, i dodaje da to osporavaju zemlje s niskim poreskim stopama i transparentnim propisima.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x