MMF: SUFICIT NEĆE IMATI NI JEDNA ZEMLJA EVROPE, A GDE JE TU SRBIJA?

Ni jedna evropska zemlja, zbog krize izazvane pandemijom virusa korona, neće ovu godinu završiti sa suficitom u budžetu. Prema projekcijama MMF – a (World Economic Outlook) najveće ekonomije imaće i najveći fiskalni deficit u budžetu.

Prema tim projekcijama, najveći deficit u Evropi ove godine imaće Velika Britanija (-16,5), zatim Španija (-14,1), Italija (-13), Belgija (-11,4), Francuska (-10,8), dok se za našu zemlju prognozira deficit ispod devet odsto (-8,1).


Jedna od najjačih evropskih ekonomija, Nemačka, prema projekciji MMF, imaće deficit u budžetu od -8,2 odsto. Jedine dve zemlje koje će ove godine, uprkos koroni, imati deficit ispod pet odsto jesu Bugarska (-2 odsto) i Belorusija (-4,7 odsto), prenosi Tanjug.


PROČITAJTE JOŠ...

U svetu privreda u padu, kineski BDP porastao za 4,9 odsto


Ostale zemlje koje će ostvariti nešto niži deficit jesu Rusija (-5,3 odsto), Letonija (-5,4 odsto), Kipar (-5,6 odsto).

Srbija "na sredini"

Što se tiče našeg regiona, najniži deficit u budžetu, predvidja MMF, imaće BiH (-5,8), a najviši Crna Gora (-10,4 odsto), dok se za Albaniju predvidja deficit od -8,4 odsto, Hrvatsku -8,1 odsto i Severnu Makedoniju -7,7 odsto. 

Srbija će, predviđa MMF, prema fiskalnom rezultatu, a u odnosu na ostale evropske zemlje, sa -8,1 odsto biti “na sredini”, ali ta finansijska institucija projektuje da će Srbija 2022. završiti bez deficita u budžetu i da će biti “na nuli”.

Sledeću godinu očekuje se da će naša zemlja završiti sa deficitom od – 1,6 odsto, što će, prema predviđanjima MMF, posle Bugarske (-1,1 odsto), biti najniži deficit u Evropi.

Autor : Tanjug

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x