Mošti Svetog vladike Nikolaja ostaju u Beogradu do 4. juna

Mošti Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) ostaće u Beogradu u hramu Svetog Save do nedelje, 4. juna, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva (SPC).
Odluku da u Beogradu ostanu do 4. juna kada se obeležava hrišćanski praznik Duhovi, umesto do 27. maja kako je ranije planirano, doneo je patrijarh SPC Porfirije, uz saglasnost episkopa valjevskog Isihija, dodaje se u saopštenju.

Patrijarh je odlučio i da se u hramu Svetog Save do 4. juna svakog dana služi jutrenje i liturgija, a svake večeri večerenje i moleban Svetom vladiki Nikolaju.

Kivot, odnosno kovčeg sa moštima vladike donet je u Beograd u sredu, 24. maja i pronet je ulicama Beograda na čelu Spasovdanske litije, povodom slave Grada Beograda.

Vladika Nikolaj (Velimirović) umro je u Americi, njegovi posmtni ostaci preneti su u Srbiju 1991. i sahranjeni u rodnom Leliću, kraj Valjeva. Sabor SPC ga je kanonizovao u maju 2003. godine.

Nevladina organizacija Helsinški odbor za ljudska prava ocenila je da SPC litijom kroz Beograd "podstiče rastući antisemitizam u Srbiji", navodeći da je vladika Nikolaj rasistički govorio o Jevrejima.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x