Momčilo Tešić osudjen na dvadeset godina zbog streljanja 17 muškaraca iz Srebrenice

Sud Bosne i Hercegovine doneo je prvostepenu presudu kojom je Momčilo Tešić osudjen na 20 godina zatvora zbog učešća u streljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice počinjenom 13. na 14. juli 1995. u mestu Mršići kod Vlasenice.
Tešić je bio optužen kao pripadnik voda vojne policije Vlaseničke brigade za pomaganje u genocidu, ali mu je Sud BiH izrekao kaznu za zločin protiv čovečnosti.

Sudsko veće je ocenilo da nije dokazano da je Tešić imao genocidnu nameru ili bio svestan te namere kod drugih, ali da jeste bio svestan širokog i sistematskog napada na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene enklave Srebrenica.

"Pripadnici Vlaseničke brigade su u sklopu tog napada streljali grupu od 17 muškaraca, od kojih je jedan uspeo pobeći", navela je predsedavajuća Veća Mira Smajlović.

Ona je podsetila da je preživeli svedočio o tome da je u Lukama izdvojen u grupi od 22 muškarca i da su posle zlostavljanja u školi odvezeni na lokaciju na kojoj su vojnici, upalivši svetla i otvorivši stranicu kamiona, prebacivali muškarce i ubijali.

Smajlović je napomenula da je svedok opisao da je jedan od vojnika imao prirodno belu kosu i da je na fotografiji prepoznao optuženog.

Ona je dodala da je i nekadašnji pomoćnik za bezbednost u Vlaseničkoj brigadi potvrdio učešće Tešića u ovim likvidacijama, te naveo da su vojnici posle ubistava prišli telima ubijenih radi pljačke.

Predsedavajuća Veća je još kazala da je ovaj svedok rekao da mu je Tešić pokazao mesto gde su tela naknadno zakopana, kao i da je optuženi u to vreme htio da prizna učešće, ali da je imao pretnje.

Veće nije našlo olakšavajućih okolnosti na strani optuženog, a od otežavajućih je u obzir uzeta bezobzirnost i broj žrtava.

"Na krajnje brutalan i hladnokrvan način izvršio je egzekuciju. Nije se opirao tim radnjama…već se vratio da opljačkaju ubijene", kazala je Smajlović.

Tešićeva odbrana je tražila oslobadjajuću presudu, navodeći da da nije van razumne sumnje dokazana odgovornost optuženog.

Branilac Rade Golić je ukazao na iskaze svedoka koji su rekli da nisu videli Tešića prilikom izdvajanja muškaraca u Lukama, kao i da nije dokazano njegovo učešće u ubistvima.

Sa Tešićem se za pomaganje u genocidu u Srebrenici ranije sudilo i Miletu Kosoriću, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.

U ovom predmetu su krajem 2017. bili optuženi i Borislav Stojišić i Rajko Drakulić, ali oni nisu dostupni pravosudnim organima BiH.

Veće je Tešiću, koji se branio sa slobode, odredilo pritvor, a na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x