Mona Liza na aukciji: Prava ili lažna?

Raimond Hekking je decenijama pokušavao da ubedi svet da je slika Mona Lise koju je kupio u francuskoj antikvarnici 1953. prava stvar, a ona u muzeju Luvr lažna. Sada je aukcijska kuća „Kristi“ stavila na prodaju „Ekingovu Mona Lizu“ i očekuje se da će dostići cenu od 300.000 evra, prenosi Rojters.


Hekkingov argument je bio da originalna slika nikada nije vraćena nakon krađe početkom 20. veka, završivši u radnji u selu Magagnosc u njegovoj rodnoj Provansi, dok je galeriji u francuskoj prestonici "zapala" kopija.


„Izgleda kao Mona Liza, ali kvalitet izrade nije Leonardov“, tvrdi Pjer Etjen, direktor Međunarodnog odeljenja za slike starih majstora u „Kristiju“.Eking je godinama pokušavao da dokaže kako je u pravu, što dokazuju brojni novinski članci, kao i onaj u Pateovim filmskim žurnalima iz 1960. godineiz koga se može videti poseta američkih novinara Ekingu koji su došli da vide njegov primerak kada je slika iz Luvra bila poslata na izložbu u Sjedinjene Države.


Iako se može činiti neverovatnim, zajednica istoričara umetnosti je ovaj slučaj shvatila veoma ozbiljno. Pjer Etjen je otkrio prepisku i članke napisane na francuskom, engleskom i ruskom jeziku, u kojima se tvrdi da bi ovu Ekingovu sliku trebalo ozbiljno razmotriti.


Očekuje se da će vrednost ove slike  za koju se veruje da je uradio nepoznati umetnik početkom 17. veka, oko 100 godina nakon što je original italijanskog renesansnog majstora ušao u kraljevsku kolekciju Francois I, dostići vrednost od 200.000 do 300.000 evra.

Autor : Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x