N1 obavestila međunarodne institucije o napadima Dodika na njihovu novinarku i medijsku kuću

 N1 televizija obavestila je predstavnike evropskih institucija, međunarodnih organizacija koje se bave medijskim slobodama i predstavnike diplomatskog kora u BiH o napadu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na njihovu novinarku i medijsku kuću.

U pismu, koje su uputili putem kompanije "Adrija njuz" (Adria News) iz Luksemburga, čiji je N1 sastavni deo, izvestili su o ovom zabrinjavajućem incidentu, koji, kako je ocenjeno, ne predstavlja ništa drugo do napad na slobodu medija.

"Predsednik Republike Srpske je konferenciju za novinare iskoristio za obračun sa televizijom N1. Pored niza neosnovanih optužbi usmerenih na rad televizije N1, Dodik je izneo tvrdnje da podržavamo politiku koja ima za cilj rušenje Republike Srpske. Takođe je istakao i da postoje službe koje prate naš rad, što doživljavamo kao otvorenu pretnju", navodi se u saopštenju ove televizije.

Dodali su da je "dodatno opasna činjenica da je Dodik, posle konferencije, telefonom pozvao novinarku N1, koju je vređao, psovao je i ponovo pretio".

"Kada nosioci javne vlasti o novinarima slobodnih medija kontinuirano govore kao o neprijateljima naroda i izdajnicima, targetirajući ih kao ljude koji navodno žele zlo, samo zato što im se ne sviđa način na koji izveštavaju, kreira se opasna atmosfera u društvu, prema kojoj bilo ko može da preti novinarima ili prinudom ućutka kritičke glasove, bez ikakvih posledica", naglašava se u saopštenju.

Kompanija Adrija njuz iz Luksemburga, koja je matično društvo televizije N1 u BiH, smatra da je podrška slobodnim medijima ključna za demokratsko društvo, zbog čega je pozvala na prestanak kampanje protiv nezavisnih medija.

"Građani imaju pravo da čuju različita mišljenja, a dužnost predstavnika vlasti je da obezbede medijski pluralizam, slobodu izveštavanja i jednake uslove za rad svih", dodaje se u saopštenju.

Ocenili su da se "pretnje državnih zvaničnika ne smeju olako shvatiti, zbog čega su pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje shodno ozbiljnosti ovih incidenata, kako bi se sprečila erozija medijskih prava kakva je viđena u državama u okruženju".

"Sloboda izražavanja i prava novinara su ključni elementi demokratije, a njihovo ugrožavanje predstavlja ozbiljan izazov za stabilnost i napredak društva", zaključuje se u saopštenju N1.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x