Na digitalni evro, Rusija odgovara digitalnom rubljom

Banka Rusije istražuje da li postoji potreba za izdavanjem digitalnih rubalja koje će se koristiti za plaćanje zajedno sa gotovinskim rubljama.


Centralna banka Rusije, trenutno, proučava ovo pitanje sa ekonomskog i tehničkog stanovišta. Navodi se da digitalna rublja neće postati kriptovaluta, već će biti ekvivalentni oblik nacionalne valute, prenosi Sputnjik.

Banka Rusije planira da izda digitalne rublje u formatu jedinstvenog koda koji će se čuvati u elektronskom novčaniku. U dokumentu se naglašava da bi novi format valute trebalo da bude projektovan tako da obezbedi sigurne, brze i udobne transakcije novca u bilo kom delu Rusije. Transfer digitalnog novca će se vršiti u obliku premeštanja digitalnog koda iz jednog novčanika u drugi, navodi se u izveštaju Banke Rusije.


O uvođenju digitalne valute razmatra i Evropska centralna banka (ECB). U toku su eksperimenti sa digitalnim evrom koji se može trošiti bilo gde, bez straha da neko prati vašu kupovinu. ECB će narednih šest meseci izvoditi eksperimente i sredinom 2021. doneti odluku da li će digitalni evro zaista biti u upotrebi. Iz Rusije najavljuju da će njihov eksperiment trajati do kraja 2020. godine.

Autor : Sputnjik/Gledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x