Na farmi pilića u blizini Beča detektovan ptičji grip

U Austriji je otkriven slučaj ptičjeg gripa na maloj farmi pilića u blizini bečkog aerodroma,saopštila je danas agencija za javno zdravlje AGES, naloživši farmama sa više od 350 komada živine da ih drže u zatvorenom prostoru.


Farma se nalazi u mestu Fišamend, istočno od Beča i blizu granica sa Slovačkom i Mađarskom, koje su prošle nedelje takođe izvestile o slučajevima ptičjeg gripa kod živine, prenosi Rojters.


"Farma je zatvorena a kokoške su uginule ili su zaklane pod nadzorom vlasti", navodi se u saopštenju AGES-a i dodaje da je zaraza otkrivena u sredu.

Širenje visoko patogenog ptičjeg gripa u Evropi i Aziji dovelo je živinarsku industriju u stanje pripravnosti. Ranije epidemije, koje se obično javljaju u jesen, imale su za posledicu uništavanje desetina miliona ptica i uvođenja trgovinskih ograničenja.

Virus ptičjeg gripa je u fokusu i epidemiologa jer se može preneti na ljude. Kina je u dosatraddsnjem toku ove godine prijavila 21 slučaj infekcije ljudi podtipom ptičjeg gripa H5N6, što je više nego tokom cele 2020.

Ptičji grip je poslednji put otkriven u Austriji početkom ove godine, na još jednoj maloj farmi, podsećaju iz AGES-a, i napominju da virus po Evropi šire ptice selice i lokalne divlje ptice, kao što su patke i guske.

Ministarstvo zdravlja planira da izda dekret kojim će naložiti farmama sa više od 350 komada živine u "rizičnim područjima" da ih drže zatvorene, saopštio je AGES, ne precizirajući koja su područja rizična.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x