NALED: Dva miliona gradjana Srbije sledeće godine postaju ePacijenti

 Država će razvojem više od 20 novih elektronskih servisa pokušati da oko dva miliona gradjana Srbije do kraja 2023. uvede u bazu ePacijenti, koja će im omogućiti do usluga domova zdravlja i bolnica dolaze elektronskim putem, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako je navedeno, očekuje se da sledeće godine građani zakažu do 50 miliona usluga putem portala eZdravlje i mobilne aplikacije i tako brže dodju do željenog pregleda.

Akcionim planom za 2022-2023, koji je na prošloj sednici usvojila Vlada Srbije, planirano je i uspostavljanje elektronskog zdravstvenog kartona do kraja godine, a već od naredne, zahvaljujući sistemu eBolovanje, pacijenti neće morati da odlaze po doznake kod izabranog lekara, jer će se ceo proces odvijati onlajn.

Uvid u jedinstveni eKarton, upisane dijagnoze i propisane lekove, imaće pacijent i lekari iz različitih ustanova, državnih i privatnih, a na jednom mestu biće objedinjena cela istorija lečenja, što će pomoći efikasnijoj razmeni podataka između doktora opšte prakse i lekara specijalista.

Šefica Jedinice za zdravstvo u NALED-u Jelena Radnović Vukčević rekla je da je cilj da do kraja godine unapređeni IZIS koristi do 30 odsto bolnica, a da se tokom 2023. uključe i preostale zdravstvene ustanove.

"Jedan od prvih koraka ka uvodjenju eKartona i potpune digitalizacije biće postavljanje nove modernije IZIS platforme, a kako bi sistem potpuno funkcionisao, neophodno je njegovo uvezivanje i sa privatnim i vojnim zdravstvenim ustanovama, koje dosad nisu bile deo ovog sistema", rekla je ona.

Medju 18 mera akcionog plana za sprovodjenje Programa digitalizacije zdravstvenog sistema, nalazi se i uvodjenje eUputa koje će izdavati lekari specijalisti, rešavanje problema termina i uputa bez termina, kao i uvodjenje jedinstvenih registara za elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalaza i otpusnih lista.

Institucije će, takodje, moći putem uvezanih baza podataka da razmenjuju informacije o rodjenim i umrlima osobama, genetskim predispozicijama.

Kako je navedeno, NALED će putem CHISU projekta uz podršku USAID-a pratiti sprovodjenje akcionog plana.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x