Nastavljene višednevne blokade magistralnog i regionalnog puta kod Čačka i Lučana

Višednevne blokade magistralnog i regionalnog puta kod Čačka i Lučana nastavljene su i danas, čime su meštani sela Pakovraće, Lisice i Negrišori zaustavili i izgradnju deonice auto-puta Preljina-Požega.
Meštani sela Pakovraće kod Čačka osmi dan blokiraju magistralni put za vozila izvodjača radova na izgradnji auto-puta, dok ostala vozila propuštaju i 28. dan blokiraju firmu "Cemprom" za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju tog puta.

Oni su rekli agenciji Beta da će te blokad trajati dok im ne bude isplaćena zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta.

Kazali su i da i dalje "čekaju odgovor" od Vlade Srbije i direktora Putevi Srbije Zorana Drobnjaka sa kojim su ranije razgovrali o zahtevima.

Drobnjak je nedavno posetio meštane Pakovraća i obećao da će se založiti u Vladi Srbije da im se isplati oduzeta zemlja po presudi Opštinskog suda, odnosno da Putevi Srbije" odustanu od žalbe pred Višim sudom na presudjenu cenu, čime bi se sudski procesi, koji traju više od dve godine, okončali.

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća oduzeta zemlja isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su Putevi Srbije uložili žalbu Višem sudu.

Prema rečima meštana, prvobitna cena koja im je ponudjena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se žalili.

Meštani Pakovraća i dalje blokiraju firmu "Cemprom" jer su, iako im nije isplaćena oduzeta imovina, dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi auto-puta i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da tu žive.

Prema njihovim rečima, protest su proširili na blokadu magistralnog puta jer im se posle 20 dana blokade firme "Cemprom" niko od nadležnih nije obratio.

Izgradnja deonice auto-puta Preljina-Požega zaustavljena je i kod sela Lisice i Negrišori blokadom reginalnog puta Čačak-Lučani, koju su pre 18 dana počeli meštani tih sela.

Oni zahtevajući sanaciju lokalnih puteva koji su, kako tvrde, "uništeni" prilikom izgradnje auto-puta.

Zbog toga im se, kaku su kazali, kvare kola, otežano putuju do susednih gradova, stvara se velika prašina koja im je oštetila kuće, povrtnjake i voćnjake.

I meštani tih sela zaustavljaju samo kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji auto-puta, dok ostala vozila propuštaju.

Posle sedam dana blokade meštani Lisica i Negrišora dobili su ponudu od nadležnih da se rupe na lokalnim putevima, koji su upropašćeni radovima na izgradnji deonice auto-puta, saniraju popunjavanjem lomljenim asfaltom, što su meštani odbili.

Smatraju da sanacija lomljenim asfaltom nije trajno rešenje i da bi takav asfalt opet brzo popucao prolaskom teških kamiona koji prevoze materijal za izgradnju auto-puta.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x