NBS obeležava Svetsku nedelju novca od 22. do 28. marta

Narodna banka Srbije će od 22. do 28. marta obeležiti Svetsku nedelju novca, sa ciljem edukacije dece i omladine o novcu, štednji i preduzetništvu.


Centralna banka ove godine, u uslovima koje nameće pandemija virusa korona, Svetsku nedelju novca obeležava putem video-sadržaja.


Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama putem zabavnih i interaktivnih aktivnosti, koje organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske i obrazovne institucije širom sveta, objavila je NBS.Video-materijal u formi prezentacija na teme Narodna banka Srbije, Novac kroz istoriju, Štednja, Lažni novac i Inflacija, uključujući i kviz-pitanja, biće dostupan od 22. marta na poddomenu Centra za posetioce Narodne banke Srbije – centarzaposetioce@nbs.rs.Deca i omladina, kao i starija populacija, putem zanimljivih slajdova moći će da uđu u virtuelni svet novca i njegove upotrebe, kao i da se upoznaju sa ulogom i ciljevima NBS, s pojmom novca, njegovim razvojem kroz vekove, kao i njegovim zaštitnim elementima.Takođe, moći će da saznaju šta je inflacija i kako država i NBS vode brigu o tome da ona ne bude visoka, kao i koji su oblici i prednosti štednje.Narodna banka Srbije obeležava i Međunarodni dan frankofonije 20. mart, ističući važnost međunarodne saradnje i kulturne razmene, predstavljanjem istorijske saradnje prvenstveno s centralnim bankama Francuske i Belgije.Na poddomenu centarzaposetioce@nbs.rs zainteresovani posetioci mogu da pogledaju katalog koji je ispratio izložbu "Pariz–Beograd 1886–2012. Priče o jednoj saradnji", koja je bila predstavljena u Banci Francuske u Parizu, a zatim i u galeriji poslovnog objekta Narodne banke Srbije na Slaviji.Prvi put posetioci poddomena mogu da prelistaju knjigu utisaka, u kojoj mogu pročitati komentare posetilaca, pisane tokom 16 godina rada Centra za posetioce NBS.


Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x