Ne davimo Beograd: Stvarni broj ubijenih žena veći od prijavljenog, nadležni da reaguju

 Pokret "Ne davimo Beograd" ocenio je danas da je stvarni broj ubijenih žena u Srbiji veći nego što je prijavljeno i pozvao nadležne da utvrde da li je u tužilaštvu, policiji i centrima za socijalni rad došlo do propusta koji ne smeju da se ponove.

U prethodnih nedelju dana dve žene su ubili njihovi partneri u Zemunu i Subotici, ove godine ubijene su najmanje 23 žene, a 2021. godine zabeleženo je najmanje 20 slučajeva femicida - piše u saopštenju.

"Sprečavanje femicida zahteva snažnu institucionalnu i društvenu reakciju, a... u Srbiji ne postoji zvaničan registar femicida, već podatke dobijamo od organizacija civilnog društva koja prate medijsko izveštavanje o ubijenim ženama", dok stvarni broj žena ubijenih u porodičnom nasilju može biti znatno veći, upozorio je Pokret.

"Ne davimo Beograd" poziva institucije da pokažu i konkretnu volju u suzbijanju femicida i registruju svaki femicid, da svi institucionalni akteri ujednače svoje postupanje tako da sve žrtve ostvare svoje pravo na zaštitu, a na medije apeluje da se pri izveštavanju o femicidu i nasilju prema ženama, pridržavaju etičkih normi i uputstava grupe Novinarke protiv nasilja.

"Nasilje je prisutno u javnom govoru i prostoru, od ulice do Skupštine, te se preliva i na porodično nasilje koje je sistemski problem celog društva" - ukazao je Pokret "Ne davimo Beograd" i naveo da ima politiku nulte tolerancije na nasilje na svim nivoima i bori se za bezbedno društvo.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x