Nemačka pomaže kompanijama i samozaposlenim osobama, isplaćuje 22 milijarde evra

Nemačka će isplatiti 22 milijarde evra pomoći kompanijama i samozaposlenim osobama radi ublažavanja posledica pandemije koronavirusa do juna 2021. godine.


Nemačka će ovog meseca isplatiti 14 milijardi evra kao kompenzaciju kompanijama koje su poslovale sa gubitkom zbog pandemije koronavirusa. Prvobitno se očekivalo da će Vlada isplatiti 10 milijardi evra.


Savet njemačke Vlade, koga čine ekonomski savetnici, očekuju da privredni rast neće biti pogođen kao što se ranije mislilo, ali drugi talas pandemije ipak će se osetiti i u konačnom finansijskom obračunu za 2021. godinu.

U okviru novih mera pomoći, kompanije će dobiti do oko 200.000 evra mesečno, kako bi pokrile troškove kao što je rentiranje, dok će samostalni preduzetnici dobiti oko 5.000 evra.


Nemačka ima dovoljnu fiskalnu moć da izdvoji dodatanu pomoć i mere stimulacije ako to bude potrebno, rekao je ranije ministar finansija Olaf Šolc.


On je dodao da Nemačka planira da pozajmi više od 300 milijardi evra ove i naredne godine, ali mora dobro da razmisli koje mere pomoći imaju smisla.

Autor : N1/Agencije

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x