Nezaposlenost u Španiji pala u martu prvi put za pola godine

 U Španiji je u martu opao broj registrovanih nezaposlenih prvi put u poslednjih šest meseci, jer je s ublažavanjem mera ograničenja za suzbijanje trećeg talasa korona virusa ojačala ekonomska aktivnost u zemlji, pokazuju današnji zvanični podaci.


Špansko Ministarstvo rada je objavilo da je broj nezaposlenih u martu iznosio 3,95 miliona ljudi, što je za 1,48 posto ili za 59.149 osoba manje u odnosu na prethodni mesec, prenosi Rojters.


"Naša zemlja i dalje prolazi kroz vrlo teško vreme, ali ovo smanjenje nezaposlenosti predstavlja pozitivan signal", napisala je ministarka rada Jolanda Dijaz na Tviteru.Nezaposlenost u ovoj zemlji je neprekidno rasta od septembra 2020. premašivši u februaru cifru od četiri miliona ljudi, prvi put u poslednjih pet godina, budući da su mere ograničenja kretanja i radnog vremena sputavale oživljavanje klonulog tržišta rada.Prema desezoniranim podacima, u Španiji je martu izgubljeno oko 45.438 radnih mesta, od čega oko polovine u poljoprivrednom sektoru.Nakon godinu dana borbe sa pandemijom kovid-19, španska ekonomija je i dalje pod pritiskom, jer je 401.000 ljudi ostalo bez posla otkako su u martu 2020. uvedene prve korona mere ograničenja.Gotovo 750.000 Španaca na prinudnom odmoru prima pomoć iz državnog programa ERTE, dodaje Rojters.


Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x