Nijedan objekat na Baniji nije u potpunosti obnovljen

Gotovo 10 meseci od razornog zemljotresa koji je pogodio Baniju, u centru Petrinje je vrlo teško pronaći objekt koji je država u potpunosti obnovila ili izgradila, što je, kako smatraju Petrinjci, dovoljan povodom da cela vlada podnese ostavku, prenosi hrvatski portal Index.


Prema podacima Štaba za obnovu od zemljotresa do sada su primili 41.581 prijavu štete, a od toga su radovi obavljeni na 617 porodičnih kuća i na svaku od njih potrošeno je 35.200 kuna. To znači da su obavljali radove na malo više od šest odsto svih oštećenih kuća.

Zamenik gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić za Index kaže da je država obnovila dimnjake, ali to, dodala je, nije kompletna obnova, nego samo popravka. "Država dosad nije napravila ni jednu kuću. Time nisam zadovoljna, mislim da smo prespori", kazala je Bakšić Mitić.


Meštani, prenosi portal, ne vide obnovu. Pitaju se šta su svi ti političari radili poslednjih devet meseci ako nisu bili u stanju da poprave barem jedan stan, jednu štalu, jednu garažu.

Jedina novost je, kažu, da policija više ne zabranjuje ljudima prolazak razrušenom glavnom ulicom.

Stanovnik Petrinje Ilija Šimić je za Index rekao da glavnom ulicom prolazi svaki dan, ali da nema razlike u odnosu na dan posle zemljotresa.

Ne može da veruje da se zemljotres dogodio, ali kad vidi sve oko sebe dođe mu, kaže, da zaplače.

Čini mu se, i ne samo njemu, dodaje, da je država digla ruke od njih.

"Obnova zasad jako sporo ide, ne vidi se da je ima. Da se gradi - ne gradi se. Ništa se ne gradi... Ljudi nisu zadovoljni. Puno ih se odselilo i još se seli, nemaju gde da rade, pa kako će onda ostati? Od čega će ovde živeti? A jednom kad odu, više se ne vraćaju. Odlaze čitave porodice s decom. To bi trebalo zaustaviti, otvoriti firme, dati im kredite, kuće, stanove, nešto...", rekao je Šimić.

Foto: Pixabay

Autor : GLEDAJ.RS/TANJUG

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x