NOŠENJE MASKI NA OTVORENOM JE IPAK SAMO PREPORUKA

Zamenica direktora Instituta "Batut" i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević pojasnila je da se nošenje maske preporučuje i na otvorenom prostoru u situacijama gde je prisutno više ljudi i gde nije moguće održavati distancu, poput čekanja u redovima. Kisić Tepavčević je ranije izjavila da je mera nošenja maski na otvorenom obavezujuća. 


"Sve se vrti oko dve osnovne mere - nošenje maske i fizičke distance", rekla je Kisić.


Ona je dodala da nije doneta odluka da se u školama od 1. novembra nastava odvija isključivo onlajn.


"Više puta smo napomenuli da je nošenje maske kao opšta mera najjefikasnija kada je u pitanju borba sa ovim virusom i uz fizičku distancu jeste osnova borbe. Stručna preporuka jeste da se maske nose i na otvorenom prostoru, uvek i svuda, mnoge zemlje su uvele ovu meru kao obavezujuću", kazala je Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare u Beogradu.


Razlika između obaveze i preporuke je, objašnjava, samo u tome da li se mogu preduzeti određene sankcije u slučaju neprimenjivanja te mere.


"Apsolutno je stručni stav da bi svi trebalo da u svim situacijam nosimo maske. To je stručno mišljenje. Ali operativni tim, takođe i pravnici, su nas upozorili na zakonski osnov... Tehnički nije moguća takva vrsta primene u ovom momentu, i nošenje maske na otvorenom može da bude jedino preporuka", objasnila je Kisić Tepavčević.


Prema poslednjem preseku, još dva pacijenta preminula su od kovida 19 u Srbiji, a koronavirus je registrovan kod još 265 osoba.


Autor : N1/Glledaj.rs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x