Novi zakon o porezima: Dug možete platiti i imovinom, uz jedan uslov

Novi zakon o porezima mogao bi velikim dužnicima značajno da olakša plaćanje poreskih dugova, a istovremeno da uveća "državnu kasu". Izmenama Zakona o poreskom postupku koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, predviđena je, naime, mogućnost da dužnici sa obavezama većim od 50 miliona dinara, dug ne namiruju samo kešom, već davanjem.

Tako bi veliki dužnici, imajući u vidu da je reč samo o onima čiji je dug veći od 423.000 evra, porez mogli da plate davanjem imovine. Izmene zakona predviđaju istovremeno i da takvo prvo ne bi imali svi, već da bi olakšice bile moguće samo u onim slučajevima u kojima država proceni da za to imala interes. Pod kojim uslovima i na koji način, trebalo bi da utvrdi Vlada podzakonskim aktima.


Nije sve "crno-belo"


Do sada je poreske obaveze bilo moguće platiti redovnim putem, kompenzacijom i konverzijom duga u kapital poreskog obveznika. Poreski stručnjak Đerđ Pap kaže da da ova nova mogućnost plaćanja "davanjem" može da bude dobra praksa, ali i da nije sve tako "crno belo".

"Naplata bi zbog procedura nesumnjivo mogla da se ubrza, ali treba imati u vidu da izmenama zakona u ovom pravcu otvara i niz drugih pitanja. Može to biti i mač sa dve oštrice, morate znati kako ćete čuvati oduzetu imovinu i koliko dugo, a onda se postavlja pitanje i i njene vrednosti i to je samo jedno pitanje jer država nesumnjivo mora imati interes zašto nešto uzima u zamenu za neplaćeni porez", navodi Pap, a prenosi BLIC.

Kako se navodi u Predlogu izmena zakona, dan namirenja poreske obaveze putem davanja, smatraće se dan overe sporazuma kojim je realizovan akt Vlade o prenosu imovine u svojinu Republike.


Da li plaćate porez: tri načina za proveru

A, kako Poreska uprava proverava da li su građani adekvatno prijavili imovinu, ne samo stan, već i garažu i ostale pomoćne objekte. Postoje tri načina.

Prvi je onaj koji se inače standardno primenjuje za porez na imovinu. Naime, građani su dužni da sami prijave svoju imovinu, i na osnovu toga Poreska uprava određuje visinu poreza koji je potrebno platiti. To su u obavezi i građani koji kupe stan, ali i oni koji grade nekretninu.

Drugi način je kontrola pojedinačnih slučajeva, nasumično, što poreski inspektori povremeno primenjuju, uglavnom kada postoji sumnja. Ovakva praksa postoji često u lokalnim samoupravama i manjim gradovima, ali nikako nije isključena i u prestonici.

Autor : Blic

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x