Šoškić: Inflacija u Srbiji nije pobeđena, cene ne padaju

 Profesor Ekonomskog fakuleteta u Beogradu Dejan Šoškić ocenio je danas da inflacija u Srbiji nije pobeđena i da cene ne padaju već sporije rastu.

"Inflacija nije pobeđena, cene ne padaju. Ovo je zaustavljanje rasta inflacije. Blagi pad inflacije nije pad cena. Pad cena se zove deflacija – kada se postojeći iznos cena spušta za indeks potrošačkih cena kojim se meri inflacija. A mi smo daleko od toga. Jer, ovde nije u pitanju pad cena, nego zaustavljanje daljeg rasta inflacije“, rekao je Šoškić za N1 povodom izjave ministra trgovine Tomislava Momirovića da je inflacija u Srbiji pobeđena.
On je naveo da je inflacija u aprilu blago smanjena, na godišnjme nivou na 15,1 odsto, ali da je to još daleko od cilja koji je odredila Narodna banka Srbije (NBS).

Po oceni Šoškića u Srbiji su počinjene greške u monetarnoj, ali i fiskalnoj politici, koje su podgrejale inflaciju.

"Krenulo se kasnije sa restriktivnim merama NBS, dok je sa fiskalne strane bila eskpanzija raznih davanja – penzionerima, mladima, svima…", rekao je Šoškić i dadao da je inflaciji doprineo i izostanak pravih mera u oblasti energetike i poljoprivrede.

Inflacija je u domenu hrane, kako je istakao, mnogo je veća od 15 odsto, što je paradoksalno jer je Srbija tradicionalno spremna da proizvede više hrane nego što su potrebe.

„Odgovornim i pametnim merama ekonomske politike u domenu poljoprivrede mogli smo da obezbedimo da danas imamo zadovoljne poljoprivrednike i stabilne cene i da sada budemo u boljoj situaciji nego što su zemlje u svetu“, rekao je Šoškić.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x