Od raka grlića materice u Zrenjaninu godišnje oboli po 10 žena

 Od raka grlića materice u Zrenjaninu godišnje oboli po 10 žena, a od posledica te bolesti umru tri do četiri, ukazao je danas načelnik ginekološke službe Doma zdravlja Zrenjanin Dragan Ilić.

Ilić je kazao da Dom zdravlja Zrenjanin od 2014. godine organizuje preglede (skrining) i da je u početku odziv žena bio svega 25 odsto, a da je 2019. godine bio 53 odsto.

"To je zadovoljavajući procenat, ali i dalje daleko od predviđenih 75 odsto žena ciljane populacije, od 25 do 69 godina u toku tri godine", rekao je Ilić.

Po njegovim rečima, na području Zrenjanina ukupno su 30.852 žene od 25 do 64 godine i planom za 2023. godinu treba da bude obuhvaćeno ukupno 9.076, s planiranim obuhvatom u pozivanju i odzivu od 6.807 žena.

"U proteklih devet godina otkriveno je 40 žena sa karcinomom grlića, a kod 283 žene su otkrivene premaligne promene koje su uspešno otklonjene konizacijom grlića i na taj način ženama je život spasen od izuzetno malignog oboljenja grlića materice", naveo je on.

Pored redovnih preventivnih pregleda, značajnu ulogu u borbi protiv karcinoma grlića materice ima HPV vakcinacija dece i mladih od devet do 19 godina, pre stupanja u seksualne odnose, a do sada je u zrenjaninskom Domu zdravlja vakcinisano 189 dece od devet do 14 godina i 124 dece od 15 do 19 godina.

Kako bi obeležili Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice, koja je ove nedelje, Služba za zdravstvenu zaštitu žena, Patronažna služba i Savetovalište za mlade zrenjaninskog Doma zdravlja održali su niz predavanja o prevenciji raka grlića materice i značaju HPV vakcinacije u srednjim školama.

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x