Šolc: Berlin isporučuje svoje tenkove, ali hoće da spreči eskalaciju izmedju Rusije i NATO

Nemačka radi šta je "potrebno" da podrži Ukrajinu odobravanjem isporuka savremenih borbenih tenkova "leopard", ali hoće da spreči "eskalaciju" sukoba koja bi dovela do rata Rusije i NATO-a, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

"Činimo šta je potrebno i moguće da podržimo Ukrajinu, ali istovremeno sprečavamo eskalaciju ka ratu Rusije i NATO-a", rekao je Šolc u Bundestagu, donjem domu nemačkog Parlamenta.

Neposredno pošto je Berlin dbrio isporuku teških tenkova nemačke proizvodnje Ukrajini, kancelar je o tome govorio vrlo oprezno i više puta podsetio na potrebu odmeravanja i razmišljanja prilikom odlučivanja o vojnoj podršci Kijevu.

"Ispravno je i namerno to što smo napredovali malim koracima i nastavićemo da sledimo taj princip ubuduće", rekao je on jer "to je jedini princip koji garantuje bezbednost Evrope i Nemačke u vezi s ovako opasnim pitanjem".

Pritisak na Šolca da odobri isporuke tenkova "leopard", pojačao se poslednjih dana kako Zelenih i Liberala - partnera u vladajućoj koaliciji u Nemačkoj, tako i konzervativne opozicije i zapadnih saveznika Ukrajine.

Kancelar je pred donjim domom Parlamenta precizirao da radi sprečavanja eskalacije sa Rusijom nema govora o intervenisanju u vazduhu i na kopnu u Ukrajini, što je stav koji dele i SAD.

"Kada se govorilo o zoni zabrane leta iznad Ukrajine, čuo sam američkog predsednika da to nećemo činiti, da se taj stav nije promenio i da se neće promeniti, i da nećemo ni u kojem slučaju slati kopnene trupe", rekao je Olaf Šolc.

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x