Oporavak od korona krize građani Srbije i EU očekuju 2023. ili kasnije

Građanima Srbije, kao i onima u EU, trenutno su na ličnom planu najvažnija pitanja zdravlje i ekonomska situacija i većina oporavak od korona krize očekuju za dve i više godina, pokazalo je novo specijalizovano istraživanje Evropske komisije Eurobarometar.


U Srbiji 26 a u EU 42 odsto ispitanika oporavak od posledica epidemije korona virusa očekuje 2023. ili kasnije, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja.
Da do oporavaka od posledica pandemije dođe 2021. očekuje 23 odsto ispitanika u Srbiji a 24 odsto misli da će do toga doći godinu dana kasnije.


Ispitanici su se izjašnjavali i o merama za sprečavanje širenja epidemije, posebno zatvaranja, koje su, kako se pokazalo, građani Srbije teže podneli nego građani EU. U Srbiji je 19, a u EU 31 odsto ispitanika reklo da su se prilično lako izborili s tim.Sa merama zatvaranja prilično bi se teško izborilo 35 odsto građana Srbije

Istovremeno se sa merama zatvaranja prilično teško izborilo 35 odsto ispitanika u Srbiji i 25 odsto na nivou EU. Jedno od pitanja ticalo se imidža EU koji je pozitivan za 33 odsto građana Srbije i za 40 odsto građana EU.Pozitivan imidž EU, pokazalo je istraživanje, najviše se beleži u starosnoj grupi 15-24 godine i u Srbiji 47 odsto a u Uniji polovina ispitanika te dobi pozitivno gleda na EU.
Istovremeno 70 odsto građana Srbije stanje u ekonomiji zemlje ocenjuje kao loše, što je za dva procentna poena više nego u jesen 2019, a 26 odsto kao dobro, za tri procentna poena manje. U EU 64 odsto vidi stanje u ekonomiji svoje zemlje kao loše a 34 odsto kao dobro.

Autor : N1

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x