Oprema za poljsku bolnicu dopremljena iz Jordana u Gazu

 Oprema za poljsku bolnicu, prvu te vrste od početka rata, dopremljena je danas u Pojas Gaze, koji već 45 dana bombarduje izraelska vojska, saopštili su zdravstveni zvaničnici na toj palestinskoj teritoriji.

Četrdeset kamiona sa opremom i 170 negovatelja i tehničara iz Jordana ušlo je u Gazu iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, jedinog izlaza u svet u Pojasu koji nije pod kontrolom Izraela.

Vlada Hamasa navodi da je trenutno oko 30.000 ljudi ranjeno u Gazi. Poginulo je 13.000 osoba, od toga su dve trećine žena i dece.
"Bolnica će biti postavljena u Kan Junisu jer je situacija katastrofalna u bolnicama na jugu koje primaju stotine ranjenih svakog dana zbog neprestanog bombardovanja iz vazduha i artiljerijske vatre", rekao je za agenciju Frans pres generalni direktor bolnica u Pojasu Gaze Muhamed Zakut.

Najavljeno je da bi u Gazu mogle stići još dve poljske bolnice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.
U Izraelu je poginulo više od 1.200 ljudi, uglavnom civila, a najviše njih u napadima Hamasa prvog dana rata 7.oktobra.
Izrael se posle napada zarekao da će uništiti Hamas i najpre su iz vazduha napali tu malu, gusto naseljenu palestinsku teritoriju, a 27. oktobra je pokrenuta i kopnena ofanziva.

Po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja među poginulima u Pojasu Gaze je više od 5.500 dece.

Nekoliko bolnica je direktno ciljano u napadima, što je izazvalo oštre kritike dela međunarodne zajednice.

Izrael tvrdi da islamski ekstremistički Hamas koristi bolnice za skladištenje oružja i pripremu za rat, što ta organizacija poriče.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je zbog toga ocenila da je bolnica Al -Šifa najveća u pojasu gaze postala “zona smrti".

Autor : BETA

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x