Ovo je TOP 9 zemalja sa nanižim troškovima života!

Laura Bigli Blum, novinarka Forbsa, istraživala je zemlje širom sveta i izdvojila listu TOP 9 zemalja sa najnižim troškovima za život uzimajući i obzir i druge važne kriterijume od infrastrukture, klime do zdravstvenog osiguranja.


Kostarika

Prema oceni Forbsa ova zemlja se nalazi u vrhu najpoželjnijih zemalja zbog niskih troškova života.  Samac na Kostarici, kako ocenjuje Forbs, lagodno može da živi sa 1.615 američkih dolara mesečno, a par sa 2.000 dolara, uključujući kiriju za dvosoban dom sa klima uređajem, namirnice, zabavu, prevoz i zdravstvenu zaštitu.

Panama

Pogled na okean, topla klima i mnoštvo sadržaja mnogima su sasvim dovoljni razlozi za odlazak u Panamu. Uz to ide i činjenica da se Panama brzo razvija i da jejedna je od najbogatijih zemalja u regionu. Penzioneri na Panami posebno dobro žive jer su im na raspolaganju brojne pogodnosti i veliki popusti.

Samac može da živi u Panami za 1.590 do 2.940 dolara mesečno. Zemlja je takođe poznata po odličnoj, zdravstvenoj zaštiti: na primer, za pregled lekara platićete samo 10 do 20 dolara, piše Forbs.


Meksiko

O privlačnosti i prednostima Meksika govori i to što više od milion Amerikanaca i pola miliona Kanađana ovu državu nazivaju svojim domom jer tamo rade puno rano vreme ili deo godine, često zimi da bi izbegli hladnoću.

U Meksiku troškovi života, naravno, zavise od vašeg životnog stila, ali u proseku bi samac mogao da potroši 1.700 dolara mesečno i da ima „život ispunjen zabavom, bez potrebe za ustezanjem". Par bi mogao da živi sa manje od 2.000 dolara mesečno, što je moguće zbog jeftinih nekretnina, pristupačne hrane na pijaci i u restoranima, jeftinog prevoza, jeftine medicinske zaštite, besplatnih i pristupačnih mogućnosti zabave i još mnogo toga.

Kolumbija

Pored toga, mračni dani Kolumbije sa svakodnevnim ratovima, sukobima i narkokartelima polako postaju deo prošlosti, a zemlja sada napreduje.

Oni koji posete Kolumbiju oduševljavaju se srdačnošću stanovnika koji će pokušati da vam pomognu bez obzira na poznavanje jezika. Medelin je jedno od mesta za kojima vlada najveći interes, pre svega zbog savršene klime. Kome ne smeta vruće i tropsko vreme, na raspolaganju su mu karipski obalni gradovi Santa Marta i Kartagena. Samac u Kolumbiji može da živi sa 1.030 američkih dolara mesečno, dok par može da živi u mnogim gradovima širom Kolumbije za 2.000 američkih dolara mesečno ili manje.


Portugal

Želite da živite bez automobila? Grad pun šarma potražite u Lisabonu ili se uputite na sever da biste posetili drugi po veličini portugalski grad Porto. Još jedno sjajno mesto koje treba razmotriti je Algarve, poznat po svojim plažama, ribarskim selima i vrelim, suvim letima. Na lestvici najsrdačnijih domaćina, prema iskustvima stranih državljana, zlatnu medalju nosi Portugal, a slede Tajvan i Meksiko.

Samac može ugodno da živi u Portugalu sa oko 2.020 dolara, a par od 2.500 dolara mesečno. Ako želite da živite u Lisabonu, Portu, Kaškaišu ili Algarveu, povećajte taj broj na 3.000 dolara.

Ekvador

Ekvador je zemlja večnog proljeća - jedna osoba može da živi na Ekvadoru sa od 1.210 do 1.525 dolara mesečno, u zavisnosti od lokacije i načina života. Par može lagodno da živi od 1.650 do 1.825 dolara mesečno. Stan sa dve spavaće sobe i dva kupatila u centru Kuenke koštaće 500 dolara mesečno. Ili možete da kupite dom na plaži na pacifičkoj obali ili apartman sa prelepim pogledom na Ande za manje od 150.000 USD. Hrana je takođe jeftina: teško je poneti voće i povrće vredno više od 15 dolara. Pomoć u domaćinstvu dostupna je za 20 dolara dnevno, a usluge (pedikir, šišanje) su samo nekoliko dolara.


Malezija

Pored faktora pristupačnosti, Malezija je idealna za ljude koji ne vole hladnoću. Osim topline i pristupačnih cena Malezija nudi i predivne plaže, ostrva i džungle, uzbudljive gradove izvrsnu hranu. Mnogo emigranata živi u Kuala Lumpuru i Penangu, a iz oba grada postoje direktni letovi za više od 30 različitih zemalja, pa Malezija čini savršenu bazu za istraživanje prirodnih, istorijskih i kulturnih blaga jugoistočne Azije.

Samac u Maleziji može lagodno da živi sa 1.705 dolara mesečno, a par za manje od 2.000 dolara mesečno.


Francuska

Francuska se našla na listi Forbsa, sa napomenom da se radi o jeftinijim regijama. Među njima i pomorska područja Normandije i Bretanje.


Samac može udobno da živi već za 1.959 dolara mesečno, par za 2.083 dolara, a neki žive sa manje od 2.000 dolara. Velika ušteda dolazi od troškova stanovanja. U nekim oblastima možete kupiti kuću sa dve spavaće sobe i jednim kupatilom za manje od 150.000 američkih dolara.


Malta

Odredište na koje već odlaze mnogi iz Srbije.

Par može dobro da živi na Malti za 2.331 USD mesečno. S obzirom da su ovo mala ostrva, automobil zaista nije potreban, javni prevoz je efikasan i jeftin, a mesečna autobuska karta košta 26 dolara. Moderan jednosoban stan, potpuno namešten, uključujući komunalije i Wi-Fi, može koštati 460 dolara mesečno. Život u nekom od malteških gradova koštaće vas malo više nego na selu, a život u luci ili na plaži takođe će koštati nešto više. Valeta, Gozo i Komino su preporuka Forbsa.


Foto: Pixabay


Autor : GLEDAJ.RS/Forbs

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x