Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služe danas u Beogradu liturgiju pomirenja SPC i MPC

Poglavari Srpske pravoslavna crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC), patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan, služiće danas, kako je najavljeno, "liturgiju pomirenja", u hramu Svetog Save, u Beogradu.
SPC je prethodno, sa zasedanja Sabora, saopštila da uspostavlja "puno liturgijsko i kanonsko opštenje" sa MPC, koja se samovoljno izdvojila iz njenog okrilja pre pola veka, proglasivši se autokefalnom.

Medjutim to nije prihvatila ni jedna pravoslavna Crkva, smatrajući postupak nekanonskim, tako da se MPC našla u raskolu.

Sabor je saopštio da je MPC prihvatila da se vrati pod njeno okrilje kao autonomna, što je i bila pre izdvajanja, tako da je sada moguće da ponovo zajedno služe liturgiju.

Za dijalog o njenom eventualnom konačnom statusu je rekla da je "legitiman i realan".

Kako navode makedonski mediji, planirano je da u Beograd dodju arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan i trojica mitropolita MPC.

Javnost je tek prošle sedmice saznala da su vodjeni tajni pregovori dve Crkve u Nišu kako bi se rešio spor.

Pre dve decenije u istom gradu njihovi predstavnici su dogovorili da se MPC vrati u autonomiju, ali je to propalo po povratku makedonskih vladika u Skoplje.

Nakon toga je SPC formirala Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju, kao autonomnu u svom okrilju, na području, sada, Severne Makedonije.

Zasedanje Sabora je u toku, nakon njegovog završetka SPC će izdati saopštenje o najvažnijim odlukama koje je doneo.

U danima kada je javnost saznala da su održani tajni razgovori dva Crkve, stigla je informacija da je vaseljenski patrijarh Vartolomej priznao MPC kao kanonsku.


foto : pixa bay

Autor : beta

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x