Pobuna u Češkoj: Vlasnici otvorili barove i restorane uprkos zabranama

Barovi i restorani otvoreni su danas u Češkoj u znak protesta protiv vladinih restrikcija povezanih s kovidom-19, zbog kojih su zatvoreni od oktobra.


"Već dugo smo razočarani vladom i želimo da pokažemo da je izabrala loš put", rekao je za agenciju France Presse Jiri Janaček, direktor  Maly Janek u Jinceu, jugozapadno od Praga.

"Dosta nam je, mislimo da bi ministri trebalo da razmisle o ostavci", dodao je suosnivač pokreta koji je organizirao ovu akciju kojoj bi trebalo da se priključi više stotina ugostiteljskih objekata.
U subotu, u vreme ručka, Maly Janek je bio do pola popunjen stalnim gostima koji su pijuckali pivo kao i sa porodicama koje su uživale u svinjskim rebrima i pohovanim odrescima dok su konobari radili punom parom.Ugostiteljskim objektima koji rade uprkos zabrani preti maksimalna kazna od 765 eura, dodao je za AFP portparol  gradske uprave Praga Vit Hofman.

Restorani, barovi, bioskopi, pozorišta, zoološki vrtovi, sportske dvorane i većina prodavnica zatvoreni su od oktobra 2020. u toj zemlji Europske unije sa 10,7 milijuna stanovnika u kojoj je vlada pre Božića nakratko bila popustila restrikcije.

Češka, od letos teško pogođena pandemijom, prijavila je dosad više od 930.000 zaraženih koronavirusom, od kojih je 15.270 umrlo. U proseku ima oko 8000 zaraženih na dan.

Pokret, osnovan jesenas, koji se ne slaže s načinom na koji vlada upravlja zdravstvenom krizom, početkom januara je u centru Praga postavio instalaciju s kilometarskim lancem pivskih krigla.

Nedavno se pretvorio u politički pokret, a barovi su postali klubovi u kojima se njegovi članovi i pristalice mogu družiti "kao što se naši političari sastaju u restoranu/kantini parlamenta", istakao je suosnivač pokreta David Biksadsky.

Autor : Gledaj.rs/SeeBizz

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x