Poljski premijer preti VETOM na sedmogodišnji budžet EU

Poljski premijer Mateuš Moravjecki uputio je pismo institucijama Evropske unije preteći ulaganjem veta na ratifikaciju budžeta 27-članog bloka za period 2021-2027. u nacionalnom parlamentu, ako pristup fondovima EU bude vladama uslovljen poštovanjem vladavine prava.

Pismo, plismo slično onom koje je ranije poslao mađarski premijer Viktor Orban, upućeno je predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šrlu Mišelu i nemačkom predsedništvu EU, prenosi Rojters.

Portparol Evropske komisije je potvrdio prijem pisma i suštinu njegovog sadržaja.

„Bez dovoljnih garancija da će se poštovati ugovorna prava država članica, ne vidimo mogućnost za ratifikaciju budžeta u poljskom parlamentu", napisao je Moravjecki u pismu, navodi britanska agencija pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika.

I Poljska i Mađarska su pod istragom EU zbog navodnog podrivanja nezavisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija.

Uspostavljanjem veze između pristupa novcu i poštovanja vladavine prava, posle dugih pregovora između Evropskog parlamenta i nemačkog predsedavanja EU, obe zemlje rizikuju da izgube milijarde evra finansiranja iz fondova EU.

Ovo uslovljavanje je bilo ključno pitanje za Evropski parlament i nekoliko severnoevropskih zemalja, poput Holandije, koje su tražile da uslovi budu još stroži.

Poljska i Mađarska imaju moć da stave veto na dugoročni budžet i da spreče da bilo koja država članica dobije sredstva EU.

To bi, međutim, nanelo štetu obema zemljama koje su veliki neto korisnici evropskog budžeta, i u kojima brojne pristalice vladajućih partija uveliko zavise od direktnih subvencija EU, navodi Rojters.

Autor : Tanjug

Komentari

0

Pošalji komentar

stranica 1 / 1

x